Lecytyna znajduje się w każdej komórce ludzkiego ciała – między innymi w układzie nerwowym, nerkach i wątrobie. To związek z grupy fosfolipidów tworzących błony komórkowe. Najlepszymi źródłami są specjalne płyny, tabletki i suplementy. Lecytyna jest jednak wykorzystywana nie tylko dla zdrowia, ale także w branży spożywczej. Co powinieneś wiedzieć na jej temat?
Lecytyna – kilka niezbędnych informacji
Termin ,,lecytyna” opisuje mieszaninę związków o charakterze lipidowym. Wśród nich są fosfolipidy, glikolipidy, węglowodany, woda i trójglicerydy. Lecytyna odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Jest budulcem każdej komórki w ciele i składnikiem błon komórkowych. Wiele osób prawidłowo kojarzy ją z poprawą skupienia i pamięci. Właśnie dlatego suplementacja lecytyny zalecana jest osobom starszym, uczącym się i pracującym umysłowo. Aby suplementacja przyniosła efekty, powinna trwać co najmniej trzy miesiące. Tylko długotrwałe działania pobudzają nasz mózg do wydajniejszej pracy. To jednak nie wszystkie zastosowania tej substancji.
Lecytyna sojowa – co może zrobić dla naszego organizmu?
Lecytyna sojowa dzięki zawartości kwasów omega-6, inozytolu i choliny korzystnie wpływa na układ nerwowy człowieka. Przede wszystkim znacznie poprawia pamięć, o czym wspomnieliśmy powyżej. Zapobiega utracie pamięci związanej z wiekiem, pomaga zwalczać depresję, a nawet chorobę Alzheimera. Innym systemem, na który pozytywnie wpływa lecytyna sojowa, jest układ krążenia. Zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi w żyłach i miażdżycy. Lecytyna jest również bardzo dobra dla wątroby. Zapobiega marskości wątroby, zwłóknieniu i otłuszczeniu tego narządu.
Lecytyna sojowa – popularne suplementy
Na rynku dostępne są różne formy suplementów zawierających lecytynę sojową. Swoją popularność substancja ta zawdzięcza lepszej równowadze między tłuszczami nienasyconymi i nasyconymi. Suplementy lecytynowe występują w postaci płynnej lub tabletek. Jedna tabletka zawiera zwykle 1200 miligramów lecytyny. Ogólnie rzecz biorąc, suplementy te są uważane za bezpieczne dla zdrowia. Producenci korzystają z lecytyny dostępnej u dystrybutorów takich jak https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack. Trzeba tylko uważać, by nie przedawkować suplementów zawierających lecytynę sojową, ponieważ może to spowodować nudności, bóle brzucha, biegunkę, a nawet niepokój i problemy sercowo-naczyniowe. Aby jednak tak się stało, bezpieczna dawka musiałaby zostać wielokrotnie przekroczona, więc raczej nie ma się czym martwić.
Na suplementy z lecytyną powinny szczególnie uważać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Jeśli ktoś jest uczulony na lecytynę, również nie może jej przyjmować. Za to kobiety w ciąży i karmiące mogą śmiało stosować suplementy. Zanim jednak sięgniemy po lecytynę sojową w postaci różnych preparatów uzupełniających, warto skonsultować się ze swoim lekarzem. To właśnie on powinien zdecydować, czy w naszym przypadku będzie to dobre i bezpieczne rozwiązanie.